⏰ lectură de 7 minute

Mainz, 1450. Guttenberg patentează tiparul și dă acces Europei la educație. ? Cărți sunt tipărite, noi școli și universități fondate, știința începe să ia avânt. Lumea începe să se schimbe, pentru că din ce în ce mai mulți oameni educați încep să se revolte și să doboare vechile jocuri de putere ale bisericii și monarhilor de pe continent. Bun, Mihai, dar cum mă ajută pe mine astea la ⚕️ medicină? Hai să vedem.

 

Fast forward în viitor acum. Am scăpat de inchiziții și de ciume.

 

Secolul al XXI-lea.

Niciodată în istorie nu am avut atât de mult acces la informație ca în era actuală în care trăim. Era digitală, internetul, a revoluționat complet metodele convenționale de învățare, și cumva a avut același efect ca tiparul lui Guttenberg, doar ridicat la cub de data asta.

Acum, în mediul online, oricine poate sa găsească profesioniști care să-i școlească în, mai mult sau mai puțin, ce domeniu vor, de la medicină, business, marketing sau management, pana la teorie muzicală, pictură sau design. Odată cu internetul am primit cheia către sute de mii de eBook-uri, audiobook-uri, cursuri și aplicații, care au schimbat total felul în care e percepută educația.

 

Cursuri online

? Cursuri, masterclass-uri, workshop-uri – pe toate le poți găsi online nowadays. Mediul virtual a devenit universitatea generației millennial, pentru că pune la dispoziție utilizatorilor oportunități noi în ceea ce privește accesul la educație. Platforme ca Skillshare sau Lynda oferă peste 25.000 de cursuri predate de profesioniști de referință în domeniul lor de activitate și acreditate prin diplomă, în design, marketing, business, programare etc.

Dacă vrei să înveți pentru rezidențiat prin cursuri online, în limba română, îți recomandăm Rezidențiat+, creat de Alin Teodosiu. Ca o mică paranteză, l-am cunoscut pe Alin în București acum o lună și pot spune că are o pasiune fenomenală în această direcție nobilă a educației, iar proiectul său este extrem de util celor care se pregătesc pentru examenul național de rezidențiat.

 

Revenind.

 

Factorul geografic și temporal nu mai contează, pentru că oricine cu o conexiune decentă la internet poate acum sa aibă acces la specializări și cursuri în aproape orice domeniu. În Vest, din ce în ce mai multe companii au început să facă tranziția spre eLearning și sa își instruiască angajații prin platforme online de învățare, pentru că e mult mai rapid și avantajos pentru ambele tabere. IBM are peste 400 000 de angajați, marea majoritate în afara Statelor, iar compania a declarat ca a economisit peste $300 000 doar pentru ca a ales să folosească pentru o conferință mediul virtual în locul celui real. În 2017, 77% din companiile americane (atât corporații cat și afaceri mai mici) au folosit servicii de online learning, și cifrele arată că industria eLearning, veche de doar 21 de ani, prinde din ce în ce mai mult teren pe zi ce trece.

 

Medicina este un domeniu mai aparte, dar chiar și aici se fac progrese.

 

Hub-uri si comunități online

Internetul e căminul unui număr impresionant de hub-uri si comunități online de profesioniști si experți. Mii de oameni se întâlnesc zilnic pe Reddit sau Quora ca să dezbată probleme și dileme din domeniile lor și nu numai, iar learning hub-uri ca Medtinker adună la un loc utilizatori și creează o comunitate în care fiecare e îndemnat sa împartă idei unul cu altul.

eBook sau audiobook?

Ambele. Dar hai să vorbim despre eBook-uri prima dată. Ca să vezi de unde s-a plecat și unde s-a ajuns, în 1971, un american, Michael S. Hart, a lansat Project Gutenberg, prin care a reușit să digitalizeze Declarația de Independentă a SUA; așa a luat naștere prima carte electronică din lume. Cinci decenii mai târziu, în 2019, ai acces la sute de mii de cărți la un click distantă.

Spre exemplu, platforma modernă Project Guttenberg te lasă să descarci peste 60.000 de cărți virtuale – gratuit. Ia gândește-te, câți copaci ai salva dacă ai descărca? În plus, unele cărți pe care ai vrea să le citești probabil că nu o să le găsești la Cărturești, așa că cel mai bun sfat pe care ți-l pot da e să-ți iei un eBook reader, de preferat Kindle. Poți să umbli cu o întreagă bibliotecă în rucsac, care cântărește doar 182 de grame.

Pentru cei care conduc, fac sport, sau au alte activități care nu le permit luxul de a citi, dar care tot vor să-și fructifice timpul, exista audiobook-uri. Oamenii s-au bucurat de cărți audio încă din anii ’80, odată cu apariția casetelor și celebrului Sony Walkman. Găsești pe Audible sau Spotify peste 300.000 de titluri narate, ca să înveți în timp ce faci multitasking. Și nici nu mai sare caseta.

Aplicații, m-learning și 3D

Copii, adulți, bătrâni. Toți avem acum câte un smartphone. Sau o tabletă. Sau ambele. Viitorul educației va fi digitalizat aproape complet, și cred că ești de acord cu mine că materialele educaționale, la un moment dat, nu vor mai fi scrise pe hârtie, vor fi afișate pe un display. Aplicațiile permit un sistem educațional mobil, care e interactiv și care poate să și cuantifice rezultatele utilizatorilor și să le măsoare progresul în timp real. Multe universități au început deja să își dezvolte propriile aplicații, și să-și distribuie curriculumul studenților exclusiv prin ele.

 

În ceea ce privește aplicațiile, un alt proiect al nostru este ?️ BioMap, prima platformă de medicină 3D în limba română. Îți permite să vizualizezi corpul uman în trei dimensiuni, și nu doar anatomie, ci și patologie, fiziologie și intervenții. Este cel mai mare proiect la care am lucrat până acum, peste 12.500 utilizatori înscriindu-se pe platformă în mai puțin de 2 luni. Să continuăm.

 

Concluzie

Învățatul în mediul online are și părțile sale rele (e greu să nu sari pe Facebook, Insta sau YouTube, știu), dar a revoluționat metodele clasice de predare. Nu mai e nevoie să te duci la bibliotecă, pentru că acum o ai la un click distanță în fața ta. Vrei să te înscrii la un curs de chitară, dar n-ai nici unul în oraș? Intră pe un curs online sau descarcă o aplicație și învață primele acorduri. Poți să intri în vorbă cu alți studenți sau profesioniști aproape instantaneu și să îți împarți toate nedumeririle cu ei.

 

Învățatul online e viitorul, și viitorul sună promițător, inclusiv în ⚕️ medicină.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments