Cursuri Online Rezidențiat

Examenul de rezidențiat necesită o reinterpretare. Acest proces nu se va realiza peste noapte dar nu înseamnă să nu lucrăm împreună către o alternativă. Mai jos aveți cursuri online de rezidentiat - încercarea noastră de a transforma bibliografia oficială prin tehnici moderne de pedagogie medicală.

Nu uitați și de restul resurselor complementare acestor cursuri - note de curs, tabele comparative, masterlist al clasificărilor și multe altele!

O gură de aer proaspăt.

1. Pneumologie (În Curând)

În ritmul examenului.

2. Cardiologie

 Notițe Curs |  Masterlist al Clasificărilor

În prezentarea de astăzi vom vorbi atât despre boala coronariană cronică stabilă (angina stabilă) cât și despre alte forme de afectare cardiacă ischemică precum angina microvasculară sau angina Prinzmetal. Deși noțiunile pe care le vom aborda nu sunt dificile, va trebui să aveți grijă să nu încurcați caracteristicile unui tip de angină cu a alteia.

 Notițe Curs Masterlist al Clasificărilor

Vom aborda patologia ischemică a inimii în două părți - mai întâi sindroamele coronariene acute cu supradenivelare de ST, cele pe care le știm cu toții să le diagnosticăm pe ECG. STEMI este o patologie des întâlnită și ca atare, pe lângă examenul de rezidențiat, trebuie să stăpânim căteva noțiuni de bază.

 Note Curs Masterlist al Clasificărilor

În cea de-a doua parte a discuției legate de IMA, vom aborda varianta fără supradenivelare de segment ST. Să țineți cont atât de similitudinile dintre cele două tipuri de sindroame coronariene cât și diferențele dintre acestea. Mai mult ca sigur, va fi un subiect important când va veni momentul examenului.

 Note de Curs Masterlist al Clasificărilor

Indiferent de specialitatea pe care o veți alege pentru rezidențiat, HTA va fi des întâlnită în practica voastră. Este o boală profund legată de patologia renală, neurologică, diabetică și multe alte ramuri ale medicinii. Haideți să vedem cum trebuie abordată!

 Note de Curs Masterlist al Clasificărilor

Insuficiența cardiacă este o problemă complexă, greu de abordat. Noi am încercat să vă prezentăm elementele de fizio-patologie, diagnostic și terapie într-un mod cât mai ușor de digerat de care suntem siguri că vă va veni în ajutor pentru examenul de rezidențiat. Nu uitați că întotdeauna puteți apela la noi sau la colegii voștrii pentru neclarități.

Nu foarte greu de digerat.

3. Gastroenterologie-Hepatologie (În Curând)

Poate un pic prea siropos.

4. Diabet Zaharat (În Curând)

Vlad Țepeș - eminentul hematolog român.

5. Hematologie

 Note de Curs

Deschidem capitolul de hematologie cu primul subtip de anemie, cea feriprivă. Profitați de această ocazie pentru a vă familiariza cu acestă patologie deoarece vom vorbi și în viitor de boli similare.

 Note de Curs

Cea de-a doua anemie pe care o vom aborda este una mediată autoimun - deficitul eritrocitar este cauzat de propriul organism prin mecanisme aberante. Vom vedea în detaliu care sunt acestea și vom căpăta o imagine de ansamblu asupra bolii.

 Note de Curs

Nu în ultimul rând, anemia megaloblastică va fi ce-l de-al treilea subtip pe care îl vom învăța pentru rezidențiat. Deficitul de folați și/sau B12 are un efect profund asupra întregului organism nu doar a aparatului hematologic.

Problema aceea cu tiroida.

6. Endocrinologie (În Curând)

Informațiile din acest capitol sunt destul de contagioase.

7. Boli Infecțioase

 Note de Curs

Hepatitele virale acute sunt un subiect scurt și ușor de memorat pentru examenul de rezidențiat. Haideți să-l parcurgem împreună într-un mod cât mai eficient.

 Note de Curs Masterlist al Clasificărilor

Infecția HIV are o prevalență mare în România iar prin complicațiile sale destul de importante, reprezintă un bloc de informații foarte util pentru orice medic.

Note de Curs

Ultimul capitol din cadrul bolilor infecțioase este pe departe cel mai scurt și la obiect însă conține câteva informații utile atât pentru examenul de rezidențiat dar și pentru cariera voastră viitoare. Haideți să abordăm această patologie!

Galben de supărare.

8. Nefrologie (În Curând)

Ceva pentru cei mici.

9. Pediatrie (În Curând)

Ceva pentru îl' de sus.

10. Neurologie

 Notițe Curs

Astăzi vom aborda cele două tipuri majore de AVC - cele ischemice și cele hemoragice. Pentru diagnosticul clinic și pentru anatomia vasculară vă recomandăm să aveți la îndemână atlasul vostru preferat și de ce nu - ceva un pic mai modern.

Un pic de flexibilitate pentru rezidențiat.

11. Reumatologie (În Curând)

O mână sigură obligatorie. Poate chiar două.

12. Chirurgie Generală

 Note de Curs Masterlist al Clasificărilor | Dicționarul Denumirilor Proprii

Apendicita acută reprezintă o introducere perfectă în capitolul chirurgiei pentru examenul de rezidențiat. În prezentarea de astăzi abordăm atât anatomia regională, denumirile proprii pe care trebuie să le memorăm pentru examen și nu numai.

Note de Curs | Dicționarul Denumirilor Proprii

Prezentarea de astăzi vizează litiaza biliară - atât cea veziculară (a veziculei biliare) cât și cea a căilor biliare principale. Fiind cel de-al doilea capitol pentru examenul de rezidențiat cu viză litogenă, vom recapitula și litiaza urinară cu această ocazie.

 Note de Curs Masterlist al Clasificărilor | Dicționarul Denumirilor Proprii

Pancreatita acută este una din acele patologii ”clasice” cu un tablou clinic ușor de memorat însă cu complicații importante atât locale cât și la distanță. Astăzi vom trece prin toate acestea și nu numai pentru a vă oferi o mână de ajutor la examenul de rezidențiat.

 Note de Curs | Dicționarul Denumirilor Proprii

Peritonitele deși sunt frecvent complicații ale altor patologii abdominale și pelvine, pot pune în pericol viața pacientului și necesită o abordare cât mai detaliată. Haideți să repetăm împreună pentru rezidențiat câteva elemente esențiale despre această patologie.

 Note de Curs | Dicționarul Denumirilor Proprii

Când ne gândim la patologiile chirurgicale ale intestinului subțire, ocluziile trebuie să ocupe un loc important în mintea noastră. Pot să evolueze rapid spre agravarea pacientului, mai ales dacă acesta este de vârstă pediatrică.  Nici cadrul colic nu este exclus de această patologie, fiind de regulă un efect secundar al unei alte probleme de sănătate. Haideți să repetăm împreună toate acestea și nu numai în prezentarea de astăzi.

 Note de Curs Masterlist al Clasificărilor | Dicționarul Denumirilor Proprii

Hemoragiile digestive sunt complicații des întâlnite și frecvent grave ale patologiilor tubului digestiv. Astăzi, pentru examenul de rezidențiat, ne vom uita în mod special peste cele din porțiunea superioară a tubului digestiv dar vom aborda și informații despre cele inferioare precum și cele oculte.

 Note de Curs Masterlist al Clasificărilor | Dicționarul Denumirilor Proprii

Cancerul colorectal este o entitate oncologica importantă - este în medie cel de-al treilea ca incidență în rândul populației iar diagnosticul său precoce poate avea un impact important în ceea ce privește calitatea vieții pacientului. Pentru examenul de rezidențiat haideți să recapitulăm câteva elemente importante legate de acesta.

 Note de Curs Masterlist al Clasificărilor | Dicționarul Denumirilor Proprii

Pentru examenul de rezidențiat, cancerul gastric reprezintă un capitol relativ ușor dar important. Astăzi vorbim despre elemente esențiale de anatomopatologie precum clasificarea TNM, diagnosticul clinic și paraclinic și desigur tratamentul acestei patologii.

 Note de Curs Masterlist al Clasificărilor 

Ultimul capitol oncologic din cadrul chirurgiei este dedicat cancerului mamar - una din cele mai importante și prevalente patologii în rândul populației. Vom repeta împreună elemente importante despre aceasta pentru a ne pregăti pentru examenul de rezidențiat.

Mărimea nu contează întotdeauna.

13. Urologie

 Note de Curs Masterlist al Clasificărilor

Deși un capitol relativ ușor de digerat și perfect pentru a vă porni aventura studiului pentru rezidențiat, nu vă lăsați păcăliți! Aici se regăsesc elemente importante de memorat pentru examen iar patologia în sine are un răsunet clinic zgomotos și ca atare nu trebuie să vă găsească nepregătiți.

Lasați-vă cuprinși de inginerul din voi.

14. Ortopedie

 Note de Curs Masterlist al Clasificărilor

Vom parcurge împreună un crash-course în traumatologia oaselor lungi. Deși nu pe placul tuturor medicilor, un minim de cunoștiințe legat de această categorie de boală este necesar.

Ceva pentru cei și mai mici.

15. Obstetrică-Ginecologie (În Curând)