O problemă perpetuată în timp

Atât în practica voastră de zi cu zi cât și în timpul pe care îl petreceți pe rețelele de socializare, mai devreme sau mai târziu veți întâlni această frază. Fie că este vroba de un pacient nemulțumit de modul de comportare al unui anumit medic față de semenii săi, fie că este un coleg de-al vostru cu o problemă medicală pentru care nu are o soluție mulțumitoare, mai devreme sau mai târziu veți întâlni primum non nocere.

La bază pare un principiu etic simplu – cel mai dintâi rol al unui medic este acela de a trata dar dacă acest lucru nu este posibil, următoarea prioritatea este să nu agraveze. În fond, medicina este un proces complex, cu foarte multe părți componente, ce nu întotdeauna poate să vindece o boală sau să o amelioreze.

Există însă o singură problemă cu acest principiu – nu este adevărat!

Primum adagnitio

Cei dinafara zeitgeist-ului medical (medgeist poate?) invocă frecvent primum non nocere în contextul jurământului lui Hipocrate, cu mențiunea că aceste este primul principiu ce ar trebui să ghideze o carieră medicală. Însă dacă ne uităm mai atent, atât în varianta originală cât și cea modernă vedem că de fapt primul jurământ (în ordine cronologică) al unui medic nu se referă la non-malevolență; se referă la obligația noastră de a ne îmbogăți cunoștințele și de a ne ajuta semenii să facă la fel.

Cel mai probabil primum no nocere a intrat în vocabularul de masă în secolul 17, însă nici acest lucru nu este foarte clar. În ceea ce privesc principiile moderne de etică, acesta nu a fost niciodată integrat, chiar din contră, jurământul actual al lui Hipocrate pledează împotriva nihilismului terapeutic.

Acestea fiind zise, nu vrem să mergeți mai departe cu ideea de a nu acționa spre binele celor ce vi se adresează pentru ajutor dar prioritatea prin care să acționați ar trebui să fie – primum adagnito – mai întâi cunoștințe.

Ce putem face?

Contextul istoric se va schimba întotdeauna, în fond nu mai depunem jurăminte în fața zeilor Olimpieni de ceva vreme. Primum non nocere este un aspect ce ar trebui să ia calea lui Zeus, Atena, Hermes și restul făcând loc pentru ceva ce contează cu adevărat – să vă ajutați pacienții prin cunoștințele voastre, să vă îmbunătățiți mereu și să vă ajutați colegii să facă la fel.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments